Komponistkollektivets Komposisjonskonkurranse KK-KK

piano-1655558_1920

Bakgrunn for prosjektet

Komponistkollektivet vokser fort, med stadig flere medlemmer fra hele landet, noe vi gleder oss over. Også aktiviteten i kollektivet har vokst på dette året, med faste arrangementer som Komponistkaffé hver onsdag på kafé Chaos i Bergen, og andre arrangementer som for eksempel konserten For Pianoet som ble gjennomført på Bergen offentlig bibliotek.  Dette er flotte tiltak som vi er veldig stolt over, og som vi håper å få utvikle videre, med flere møter og konserter, gjerne workshops etter hvert og så videre.

Likevel er det et problem med slike arrangementer, og det er beliggenhet. For med medlemmer spredt over hele landet klarer vi ikke engasjere hele kollektivet med arrangementer som skjer i Bergen by. Dette er forhåpentligvis bare et av mange flotte arrangement alle skal ha mulighet til å delta på!

 

Presentasjon og gjennomføring

Nå i april kjører vi første runde av Komposisjonskonkurransen i regi av Komponistkollektivet. Altså, Komponistkollektivets Komposisjonsonkurranse, KK-KK. Det går ut på at en amatørjury satt sammen av tre medlemmer fra kollektivet går sammen og skaper en kort oppgave, som hvem som helst fra kollektivet, uavhengig av erfaringer og annet kan sende inn et egenkomponert stykke som svar på. Juryen vil videre velge det stykket de likte best, ut av premisser som blir publisert med hver enkel oppgave. Foruten heder og ære vil premien være å få stykket sitt  realisert og spilt inn.

Fokuset med KK-KK skal være å skape engasjement og aktivitet i kollektivet, ikke å skape konkurranse og å så splid. Juryen vil gjerne ha varierende erfaring, oppgavene vil være korte og med tydelig tema, og selve ”vurderingen” av stykkene som blir sendt inn skal ha fokus på komponistens tolkning av oppgaven, ikke en streng og akademisk tilnærming hvor juryen plukker notene fra hverandre.

 

Fremtidige runder og behov for juryer og musikere

Hvis dette slår an, og det håper og tror vi, vil det komme flere runder senere. I den anledning vil vi trenge nye juryer og musikere. Dersom det kunne friste å være med på, ta gjerne kontakt med Martin Wulff eller Thomas Djønne på facebook eller mail. Besetningene for stykkene vil til en hvis grad bli styrt av hvilke musikere vi har til disposisjon, så det er bare å melde seg!

Oppgavene vil bli publisert i Facebookgruppen til kollektivets medlemmer.

Vi håper at så mange som mulig vil ha anledning og lyst til å delta!

 

-Martin og Thomas

Nytt år – Nytt prosjekt

planet-1702788_1920

I anledning nyåret og avslutningen av mitt forrige prosjekt Adventskalenderen har jeg begynt å tenke på neste prosjekt og stykke. Etter oppfordring av Robin Aaberg, nåværende leder av komponistkollektivet om å blogge underveis, så får vi se hvordan det går. Oppdateringer blir trolig ikke regelmessige, og uten særlig overordnet struktur da jeg vil blogge i de sammenhengene jeg opplever å ha kommet videre på prosjektet. Målet er å ha et fortellende stykke musikk inspirert av filmmusikk ferdig i løpet av våren.

 

Litt om prosjektet og inspirasjonskilden

Jeg har siden jeg lærte å lese vært interessert i Fantasy-litteratur, og selv om smaken min i litteratur har modnet og utvidet seg noe er dette enda noe jeg setter veldig stor pris på. I nyere tid har jeg plukket opp Dungeons & Dragons, et spill og en aktivitet som virkelig har fått en plass i livet mitt. Uten å gå i detalj om D&Ds innhold, selv om det kan anbefales å sjekke ut, forteller man sammen en historie, og en av historiene jeg har fått være med å oppleve ønsker jeg å dele. Ikke gjennom gjenfortelling eller bilder, men gjennom musikk.

Filmmusikk er fryktelig spennende synes jeg. Hvordan den manipulerer følelser og sinnsstemning sammen med resten av filmen er imponeres og spennende, og også noe jeg ønsker å lære. Prosjektet mitt skal altså bli å skrive et stykke med musikk med inspirasjon fra filmmusikk-verdenen som kildrer en historie jeg har vært med å skape. Nerdete? Muligens, men jeg gleder meg veldig!

 

Prosjektet så langt og fremover

Jeg har så langt skrevet en grov skisse over hvilke elementer jeg ønsker å ha med i komposisjonen og hva jeg ønsker å formidle. Ideen var helt opprinnelig å skrive for en mindre besetning slik at det var håp om å kunne få det fremført, om jeg klarer holde meg til det gjenstår å se. Filmmusikk blir gjerne fremført av hele orkester, og det er nok godt mulig at det er den lyden jeg søker selv også, selv om det gjør sjansen for mulig fremføring mye mindre.
Sentrale følelser og utrykk som jeg ønsker å formidle:

  • Kongelighet/adelighet
  • Tristhet
  • Paranoia
  • Bestemthet
  • Tidspress og en stadig voksende panikk
  • Drypping (kommer tilbake til denne ved en senere anledning)
  • Kulde
  • Kamp

Det er altså mye som skal med, og muligheten for at listen endres er absolutt ikke til å se bort fra. Mulig jeg skriver noe om hvorfor elementene skal med, og forteller noe av historien stykke skal formidles dersom det er ønskelig, men i utgangspunktet skal disse blogginnleggene ha fokus på musikken som produseres.

Helt konkret før jeg slutter av dette innlegget kan jeg fortelle at jeg i tillegg til den grove skissen med ideer har skrevet et par motiv jeg kanskje skal bruke, og tidligere i dag prøvde jeg å sette harmoni til et av dem for å få en følelse av prosjektet. Jeg legger ved en lydfil under av et sample av de fire taktene jeg skrev ut, i tillegg til partitur, slik at en kan få en følelse av musikken, selv om dette altså er veldig(!) tidlig i prosessen! Skjermbilde 2016-12-29 kl. 04.06.40

 

Håper at dette er noe som kan være spennende å følge, og dersom noen har innvendinger eller noe underveis er det mulig å bruke kommentarfeltet. Dialog gjør alt mye kjekkere. Dette blir gøy!

-Thomas

Send inn komposisjoner til UNM 2017

http://unm.no

UNM 2017

REYKJAVIK, ISLAND 14.-19. AUGUST

 

Få verket ditt fremført og reise dekket til Reykjavik. 7 norske komponister blir valgt ut. Det oppfordres medlemmer av komponistkollektivet til å sende inn verk.  Frist går ut 15. desember!

 

Ung Nordisk Musikk er en årlig festival for unge komponister, lydkunstnere, elektroniske musikere og performance artister med base i de nordiske landene. Festivalen avholdes 14.-19. august 2017 i Reykjavik, Island. Temaet for årets festival er “Music and Space”.

Syv norske deltakere vil bli valgt til å få et verk fremført på festivalen. Verkene blir valgt ut av en anonym, kvalifisert og uavhengig jury. De utvalgte deltakerne vil få dekket reise (innen Norden) og opphold i Reykjavik av UNM Norge. Utover konsertene inneholder festivalprogrammet lectures og masterclasses – en viktig del av festival opplevelsen er muligheten for å networke og møtes med andre nordiske kollegaer.

Det er ingen stilmessige krav.

– tekst hentet fra unm.no

Fristen for å sende inn komposisjoner er 15. Desemeber.
Les mer her.

Hør – KOKO, Komponistenes konsertserie

14222145_1426758434006600_3016028811769996411_n

Komponistkollektivet er i Oslo for å samle komponister og starte lokallag i øst. I samme tidsrom arrangeres det en konsert med ny musikk fra NMHs komponiststudenter i Levinsalen.  Er du i Oslo?  Kom til majorstua, inn på Norges musikkskole og sett deg ned i et godt sete i Levin salen – nyt det hele.

Sted: NMH, Levinsalen
Tid: kl 18:00
Dato: ikveld (18.11.16)

 

Facebook event

Debutkonsert med Ensemble +47, Levinsalen – Norges Musikkhøgskole

14615657_10154629026193035_6540311361911214786_o

Heisann! Noe sen varsel, men om noen av dere flotte komponister tilfeldigvis er i Oslo i dag, er det en gratis konsert med det nyoppstartede samtidsmusikk-ensemblet ENSEMBLE +47.

Konserten er i Levinsalen på Norges Musikkhøgskole, klokken 19:00. Her er presseteksten i eventen:

Facebook event

+47 er eit nystarta ensemble av 14 musikarar og 5 tonesnekkarar. Under taktstokken til Nils Erik Måseidvåg presenterar dei fem blekkferske komposisjonar i Levinsalen, 26. oktober kl. 19. Me kan lokka med to bratsjar. Og to harper.

Verk av Anders Torgunrud Røshol, Petter Haukaas, Jonas Skaarud, Martin Hirsti-Kvam og Tze Yeung Ho.

Fri åtgang.

Håper kanskje vi sees der? Det er planer om å gå til Billabong for forfriskninger etterpå. :-)

Mvh
Jonas Ulrik Eide

Velkommen til konserten: – “For Pianoet”

pianobilde

Mandag 17.10
kl 18:00
Hovedbiblioteket.
Gratis inngang. 

Komponistkollektivet setter i sin første konsert fokus på pianoet, og vier en time til komposisjoner utelukkende av nålevende, lokale komponister. I tillegg til framføringer av verkene, vil vi invitere publikum med på den kreative prosessen som ligger bak de forskjellige komposisjonene – hvordan har komponistene tenkt, og hvorfor har de tenkt slik?

Continue reading

Trine Franksdatter fremfører Messe på Autunnalen

IMG_2835

Johanneskirken 19.oktober kl. 20.00
Bill. 150/100
I samarbeid med Griegakademiet
Mer info om messen

«Ordet» – Messe for vokalensemble og kammerorkester er et verk over 6 messeledd på latin, komponert av Trine Franksdatter i 2013.

Verket hadde sin urframføring i Paulus kirke i Oslo våren 2013, og ble gjenoppført på slottskapellet i Det Kongelige Slott i november 2013, da som en gudstjeneste. Verket er blitt noe revidert siden den gang, og det settes opp for tredje gang her i Bergen på Bergen kirkeautunnale.

Musikken er preget av vakre melodier og sakrale clusterklanger med innslag av nydelig folkeornamentikk.

Continue reading

Digitale hjelpemidler – NotePerformer

NotePerformerBoxTest01

Komposisjon og notering har som mye annet blitt en god del lettere med dagens dataprogrammer. Der de store komponistene satt flere timer lent over et stykke papir hvor de nøye førte inn hvert fortegn og notehode kan vi i dag gjøre samme arbeidet digitalt med noteringsprogrammer som Musescore, Sibelius, Finale osv. på en brøkdel av tiden det ville tatt for hånd. Det finnes argumenter for og i mot denne moderniseringen, men det jeg ønsker å ta tak i med denne artikkelen og som har betydd mye for meg er muligheten til å få ”sample” notene mine digitalt.

Continue reading

Bergen Assembly – innovative instruments

Concert tonight at 20:00 pm. 
Venue: Sentralbadet

Kari Telstad Sundet with Bergen Assembly is having a concert in Sentralbadet on music written for instruments not seen before.

The facebook event is stating:

For WITHIN II, musician, improviser and inventor of new instruments, Thierry Madiot, assembles musicians to offer a yet unheard experience. Composer and performer Alwynne Pritchard is challenged to work with a brand new set of instruments. Composer Kari Telstad Sundet has developed software and recorded sounds for a new instrument designed in collaboration with Tarek Atoui, textile company Kvadrat and BEK (Bergen Centre for Electronic Art).

For more information:

Bergen Assembly event

Utopia Diorama: Urpremiere av VR-film fredag 9. september kl 13

Utopia Cover

I år fyller Thomas Mores “Utopia”-roman 500 år. I den anledning har Margrethe Brekke (konsept), Hilde Annine Hasselberg (dramaturgi, skuespill, vokal) og Rebecka Sofia Ahvenniemi (musikk), sammen laget kunstfilmen “Utopia Diorama”.

Man tar på seg VR/Oculus-briller og går inn i en utopisk verden, der man får oppleve en gjentolkning av romanen. Man kan fritt snu blikket rundt i rommet. En kvinnelig prest leder gjesten (deg) gjennom en korridor…

Sted: Skogen utenfor Høyskolen i Bergen. Ved HiB finner man skilter videre.

Produsert av North Sea Production
Filmatisert i Hulen, Bergen

Utopia Diorama – mer informasjon